На Бъдни вечер традицията повелява!

Бъдни вечер е един от най-важните семейни празници. Той е посветен на дома и домашното огнище, но и на умрелите предци-родственици, които също са част от семейството. 
 
На Бъдни вечер традицията с годините е преплела християнски и езически вярвания, но това не разваля магията на Коледната нощ, в която посрещаме раждането на нашия Бог Исус Христос.
 
На този ден християните се подготвят духовно - чрез пост, изповед и молитва да приемат Светото Причастие и достойно да посрещнат Рождество Христово.
 
Трапезата на Бъдни вечер е тържествена, но постна тъй като е последният ден от Рождественския пост. Софрата се подрежда от рано, за да снасят кокошките. Обичайно се приготвят: варен фасул, пълнени чушки, сарми, жито, тиквеник, ошав, чесън, пчелен мед, орехи, плодове, обреден хляб и др., за да бъде годината с много храна. Броят на ястиятя по традиция трябва да е нечетен 7, 9 или 11. При разчупване на обредния хляб първото парче символично се оставя за Богородица и починалите, после за къщата, а следващите се раздават на всеки член от семейството според възрастта, както и на домашните животни. 
 
След приключване на вечерята трапезата се оставя неприбрана, в символ на очаквания гост - новродения Христос. Смята се още, че трапезата на Бъдни Вечер не се раздига и не се чисти, за да не се вдигне късмета. Също така се вярва, че мъртвите излизат тогава и трябва да има по залък и за тях, за да може и те да похапнат.
 
Под софрата се слага слама, напомняща за Витлеeмските ясли, в които е родила Дева Мария. Най-възрастният представител от рода прикадява с тамян трапезата и къщата и прочита молитва. В огъня през цялата нощ трябва да гори дъбово или крушово дърво, наричано бъдник, което с топлината и светлината си символизира раждането в света на Христос. По традиция, най-старият мъж в семейството гадае по бъдника каква ще е следващата година. 
 
Вярва се, че в Коледната нощ небето се отваря и всичко в един миг светва, това обаче могат да видят само праведниците. На Коледа човек може да си пожелае каквото поиска, желанията се сбъдват. През нощта коледари тръгват по къщите и пеейки народни и църковни песни разнасят радостна вест за Христовото Рождество.

Коментари

Все още няма добавени коментари. Ти можеш да напишеш първия!

Трябва да сте влезнали в системата, за да оставяте коментари към офертите